22 oktober 2011

Halloween - wat het nou eigenlijk is en leuke tips!

Nog even en het is weer zover, 31 oktober is het Halloween! In Nederland is dit helaas lang niet zo groot als in bijvoorbeeld Amerika, Canada, Engeland en Ierland. Ikzelf bijvoorbeeld heb nog nooit gedaan aan Halloween en heel eerlijk gezegd, weet ik niet eens precies wat Halloween is. Waar komt het vandaan en wát wordt er nou eigenlijk gevierd? Dat ga ik jullie in dit artikel uitleggen! En dat niet alleen, in dit artikel kan je tevens (veel) inspiratie op doen om je even te wanen in de Halloween-sfeer..

Oké, Halloween, waar komt het vandaan en wat wordt er precies gevierd?
Het feest is allemaal duizenden jaren geleden begonnen in Ierland. Een bepaalde bevolkingsgroep, de Kelten, vierden op 31 oktober oudejaarsavond. Zij geloofden dat de geesten van de overledenen op die avond terugkwamen naar de plek waar zij gestorven zijn. Zij zouden daar op zoek gaan naar lichamen die zij het jaar erop kunnen bezitten. Om dit te voorkomen, doofde iedereen in huis de vuren en trokken ze oude kleren aan. Ze dachten dan dat de geesten hun lichamen niet meer wilde hebben, omdat hun huis koud was en het, door de oude kleren, overkwam alsof ze niet veel hadden. Daarnaast maakten ze ook veel lawaai. Hiermee hoopten ze de geesten te verjagen. De uitgeholde pompoenen met het lichtje erin, de lampionnen, en de griezelig verklede mensen zijn het symbool van de rondzwervende ziel, ofwel van de geesten.

Tijdens de Halloween gaan de kinderen verkleed langs de deuren met het welbekende zinnetje 'trick or treat', wat neerkomt op 'geef me iets lekkers of ik neem je te grazen'. Deze gewoonte is pas later, in de 9e eeuw, aan het feest toegevoegd. Dit is voortgevloeid uit een traditie van de Christenen. Zij gingen namelijk elke 2 november langs de deuren om te bedelen voor brood met krenten. Hoe meer broodjes men toentertijd kreeg, hoe meer hij/zij beloofde te bidden voor overleden familieleden van degene die de broodjes gaf. Ze geloofden erin dat het bidden zou helpen om de overleden personen in de hemel te krijgen.

Schrik-reacties zijn altijd leuk!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder vind je leuke tips voor het vieren van Halloween!

1. Walibi
Houd jij wel van bloederige taferelen en ben jij niet snel bang? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Fright Nights in Walibi. Tijdens Fright Nights zijn er naast alle spectaculaire attracties zijn er ook 250 acteurs aanwezig die je de stuipen op het lijf jagen in de Haunted Houses, in de Scarezones en tijdens de horrorshows. Voor deze extra's dienen wel extra kaarten gekocht te worden naast de entree-prijs van Walibi zelf. Als je zeker weet dat je gaat, raad ik aan om deze extra kaarten online te bestellen, dat scheelt weer wat euries. De Fright Nights zijn er deze week nog op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van 18:00 tot en met 22:00. 

2. DisneyLand Paris
Hou jij het liever iets rustiger, maar wil je toch even wanen in de Halloween-sfeer? Dan is Halloween in DisneyLand Paris misschien wel wat voor jou! Het is wat verder weg dan Walibi, maar met de auto of de Thalys is Parijs prima te doen. Ikzelf ben 2 jaar geleden naar DisneyLand geweest tijdens de Halloween en ik vond het helemaal super! Sowieso was dit mijn eerste keer Disney, dus om die reden alleen al genoot ik net als alle kinderen daar. Echt, ik denk dat alle meiden/vrouwen weer even dat kleine "prinsesje" van vroeger worden, ik vond in ieder geval alles mooi en leuk hahah. De sfeer is gewoon heerlijk, de muziek die je overal hoort, de Disney-figuren die overal rondlopen, hoe alles eruit ziet en daarnaast waren vrijwel alle attracties precies goed! DisneyLand Paris is nog tot en met zondag in de Halloween-sfeer, daarna gaat Disney alweer plaatsmaken voor de Kerst. (ook leuk! I guess..)

3. Versiering
Voor degene die thuis wel het één en ander doen aan Halloween kunnen voor de Halloween-decoratie prima terecht bij de Xenos. Zij hebben een behoorlijk assortiment met, zoals we van Xenos gewend zijn, kleine prijsjes. De hoofdkleuren zijn zwart en wit met de oranje accenten.

Spinnenrag, vleermuizen en kaarsen.

Pompoenen en kraaien.


4. Films
En als je dan het hele huis versierd hebt en iedereen hebt opgetrommeld om bij jou Halloween te vieren, ga je natuurlijk ook samen 'gezellig' bloeddorstige horror-films kijken op de bank. Totáál niks voor mij die films, ik vind ze doodeng. Hieronder een paar trailers van film die allen Halloween als onderwerp hebben. Zit er iets voor jou tussen? ;)
5. Lekkernijen
Natuurlijk moet er wel gegeten en/of gesnoept worden tijdens de Halloween, vóóral gesnoept! In de supermarkten en bij bijvoorbeels de Xenos hebben ze leuke lekkernijen in het thema. Je kan ook als Creabea in de keuken gaan staan en heerlijk (uitziende) cupcakes en/of cake pops maken. Hoe je de prachtige cake pops kunt maken, zoals je ze hieronder ziet, is te vinden op Bakerella.com.

Cake pops

Cake pops

Cupcakes

Cupcake-spinnen

Taartje

Chocolade-lolly's


6. Diner
Ook wat het diner betreft, kan er leuk gespeeld worden met Halloween als thema. Kijk voor wat inspiratie naar de onderstaande foto's.

Spare-ribs

 Mummies: knakworstjes met bladerdeeg

 Bloederige vingers: knakworstje met bladerdeeg en ketchup

Bloederige ogen: gevulde eieren met een olijf en tomatenketchup

Toetje. Graf: Chocomousse/-vla met gebrokkelde brownie en een koekje waarop met een chocostift is geschreven
Hij vond het niet zo lekker..

7. Muziek
Natuurlijk hoort er ook een speciaal Halloween-muziekje bij. Hieronder vind je een aantal leuke nummers.

Als eerste een klassieker! Micheal Jackoson met zijn nummer Thriller kan niet ontbreken op een Halloween-feestje..


Het volgende nummer is er één die grijsgedraaid wordt in DisneyLand tijdens de Halloween.


Verder is het ook leuk om nummers te draaien waarin niet gezongen wordt, maar welke je wél de stuipen op het lijf kunnen jagen of waarop je je lekker kunt bewegen:8. Kostuums
En als je het dan écht helemaal af wilt maken, kleed je je er ook naar! Outfits hiervoor kan je kopen in feestwinkels en online zijn er ook wel redelijk wat verkooppunten te  vinden, waaronder Sa wear. Als ik een outfit moest uitkiezen, zou ik gaan voor de outfit met het skelet! Het skelet geeft trouwens ook licht in het donker, glow in the dark ;)

Ga jij voor eng...

Of toch sexy?

En niet alleen wij moeten geloven aan de Halloween-outfits, maar ook de honden! 

Hier gaan andere hondjes vast van schrikken..

Spreekt voor zich

Boe + woef = BOEF 

Yes sir!

Nee! Het is geen dalmatiër.

Hij vindt het niet leuk meer 

"Als ik alleen al lief kijk, krijg ik een snoepje toch?"
(en dit is natuurlijk geen hondje, I know, maar wel héél schattig)

Ik moet zeggen dat ik door het maken van dit artikel toch wel zin heb gekregen om eens een keer flink uit te pakken tijdens Halloween. Dit jaar zal het er niet meer van komen, maar misschien volgend jaar..? Doen jullie aan Halloween?